Decizia de a aduce un copil pe lume este cea mai frumoasa perioada a vietii. Tine minte ca fiecare persoana trece prin experiente diferite si ca oricand poti sa te consulti cu medicul tau pentru fiecare intrebare sau sfat de care crezi ca ai nevoie.
Nimeni NU TREBUIE sa aiba copii. Momentul in care devii parinte este foarte bine sa coincida cu sperantele si visele tale despre viata.
1. Decizia…
In luarea deciziei de a fi parinte este nevoie sa cercetezi putin asupra urmatoarelor aspecte:
- asteptarile tale vizavi de ce inseamna a fi parinte: Care sunt asteptarile? Ce presupune rolul de parinte? Sunt de acord cu aceste asteptari?
- fundalul familial – istoria familiei: Ce ti-a placut in copilarie? Ce nu ti-a placut? Ce ai apreciat la relatia ta cu parintii proprii? Ce nu ai fi vrut sa faca parintii tai?
- valorile tale: Care iti sunt prioritatile in ceea ce ii priveste pe copii tai? Ce valori ti-ai dori sa le insufli? Ce parere ai despre disciplinarea copiilor?
- viata ta si cum s-ar putea schimba: Ce faci in timpul liber? Ce vei face cand nu vei mai avea timp liber? Ai persoane in jurul tau care te-ar putea ajuta in noua situatie? Cum crezi ca se va schimba viata ta?
2. Sunt pregatit?
Specialistii sustin ca inainte de toate este bine sa-ti pui intrebarea: Ce iti doresti pentru tine?
Reflecteaza asupra urmatoarelor chestiuni:
- Petreci timp cu copii in mod constant? Te bucura aceste momente?
- Ce ti-a placut cand ai fost copil? Ce nu ti-a facut placere cand ai fost copil?
- Ce ai apreciat la parintii tai, in relatia cu tine ca copil? Ce nu ti-a convenit la parentalitatea primita?
- Ce mesaje ai primit vizavi de ce inseamna sa fii parinte?
- Cum te simti raspunzand la aceste intrebari?
Raspunde sincer la cele de mai sus, reflecteaza asupra lor si discuta cu o persoana de incredere, daca e nevoie.
3. Confirmarea sarcinii
De obicei, primul semn de sarcina este absenta menstruatiei, cunoscuta sub termenul de amenoree.
Dupa 2 zile de amenoree poti incerca un test de sarcina de la farmacie. Daca testul este pozitiv trebuie sa te programezi la medicul obstetrician pentru confirmarea sarcinii, ecografia punand diagonsticul cert de sarcina.
Daca testul este negativ, mai asteapta cateva zile si incearca din nou un test de sarcina. Ori, poti apela la analize sanguine de hormon HCG care sa iti confirme prezenta sau absenta sarcinii.
Am spus ca lipsa menstrei nu e neapart cauzata de sarcina sau ca testele pot iesi negative desi un bebelus e pe drum. Ramane intrebarea: Când şi cum pot şti sigur dacă sunt gravidă?
Banalele teste de sarcină gen “Barza” se pozitivează din a 8-a zi de sarcină. Confirmarea 100% de sarcină poate să ţi-o dea insa doar medicul ginecolog la o săptămână de când ar fi trebuit sa apara următoarea menstruatie.
4. Simptome
Celelate prime semne ale unei sarcini se pot confunda cu simptomele unor variate boli viroze, toxiinfectii alimentare sau probleme ginecologice, dar cu toate acestea, faptul ca simptomele apar la momente fixe ale zilei, intesitatea lor plus un control medical adecvat vor conduce toate la o singură concluzie… aceea ca o nouă viaţă e pe drum.
Printre numeroasele manifestări invocate de femei, deşi subiective, menţionăm: tulburările digestive (greţuri, vărsături, modificări ale gustului şi apetitului, constipaţie), cele fizice (senzaţie de gonflare generală şi tensiune mamară, urinare frecventa) sau cele neuropsihice (iritabilitate, emotivitate, dereglarea orarului somn-veghe, labilitate emotionala).
5. Greturile de dimineata
Acest termen de greturile de dimineata este impropriu deoarece 75% dintre femei au aceasta stare pe tot parcursul zilei. Evitarea grasimilor, bauturilor carbogazoase si suplimentarea dietei cu preparate prenatale , precum si inotul diminueaza acest disconfort.
Desi aceste simptome sunt neplacute pentru o viitoare mamica, atata timp cat te hidratezi adecvat si reusesti sa ai o dieta sanatoasa, aceasta stare este considerata normala.
Disgravidia reprezinta incapacitatea de a te alimenta datorita acestor probleme digestive si te pune atat pe tine cat si fatul in pericol. Deoarece aceste simptome sunt predominent intalnite in primul trimestru aceasta afectiune se numeste disgravidia de prim trimestru dar ea se pate manifesta pe tot parcursul sarcinii.
6. Cand merg la medic?
Din momentul în care îţi dai seama că ai putea fi însărcinată (lipsa menstruatiei, testul de sarcină pozitiv) este obligaţia ta să te prezinţi la un control la medicul de familie şi la medicul obstetrician şi asta din mai multe motive: s-ar putea totuşi să nu fi însărcinată şi să ai alte probleme de sănătate,precum am mentionat anterior. S-ar putea să fi avut cicluri peste sarcină şi să nu şti exact cât de mare e sarcina in momentul in care ti-ai dat seama ca esti gravida, sau mai exista cazuri in care ai putea avea probleme de sănătate incompatibile cu sarcina. Un alt motiv pentru care trebuie sa te prezinti la medic, e ca sa primesti sfaturi şi indicaţii ce trebuie să le urmezi în timpul sarcinii.
7. Perioada gestationala – cronologia sarcinii
Daca am fi niste scortosi oameni de stiinta, am spune astfel: durata gestaţiei pentru specia umana este de 280 zile, timp in care au loc 10 rotatii ale Lunii in jurul Pamantului, 40 saptamani sau 9 luni calendaristice… Totul se calculeaza din ziua ultimei menstruatii pana in ziua in care se naste puiul tau.
Atentie! Aceste calcule sunt precise doar pentru femeile care au avut ciclu menstrual regulat intr-un interval de 26-30 zile. Daca nu faci parte din randul lor, deci nu ai avut un ciclu menstrual regulat, stabilirea varstei gestationale se face cu ocazia primei ecografii pe baza masuratorilor fetale.
Un calcul usor pentru tine este sa adaugi 9 luni de la momentul conceptiei sau 10 zile si 9 luni din ziua ultimei mestruatii.
Cum pot stii in ce trimestru sunt?
Sarcina poate fii impartita in 3 trimestre, in functie de dezvoltarea fatului.
Primul trimestru inseamna primele 14 saptamani de sarcina si reprezinta perioada in care celule embrionare se inmultesc si incep sa se specializeze.
Al doilea trimestru incepe cu saptamana a 15-a de gestatie si se termina in saptamana a 27-a, in acesta perioada dezvoltandu-se organele fatului, acesta devenind viabil abia la sfarsitul acestui trimestru. Ultimul trimestru porneste din saptamana a 28-a de sarcina, pana in saptamana a 40-a, fatul crescand in inaltime si greutate si maturandu-si organele din punct de vedere functional
La termen se consideră un copil născut intre saptamana a 37-a si a 42-a de gestatie. Un copil care se naşte intre saptamanile a 28-a si a 36-a este un prematur, iar cel care vine pe lume după 42 saptamani este considerat postmatur.
8. Pierderea sarcinii
Pierderea sarcinii sau Avortul insemana nasterea inainte ca fatul sa implineasca 28 saptamani…
Unul dintre cele mai grele incercari ale vietii este sa pierzi sarcina sau sa suferi un avort. De aceea viitori parinti sunt sfatuiti sa nu anunte sarcina decat la sfarsitul primului trimestru, cand riscul acestor evenimente neplacute este semnificativ diminuat.
Avortul nu este un eveniment neobisnuit, statisticile arata ca de fapt 25% femeile cu sarcina confirmata sufera un avort.
Semnele prevestitoare ale unui avort sunt:- dureri de spate, scadere in greutate, eliminarea unui mucus alb sau roz, contractii dureroase, sangerari sau disparitia brusca a simptomelor sarcinii. Majoritatea avorturilor au loc in primele 13 saptamani de sarcina, astfel ca tu, viitoare mamica trebuie sa fii foarte atenta la toate aceste simptome, si sa semnalezi medicului obstetrician de urgenta daca ele survin cumva. La fel de imperativa e si legatura cu un psiholog.
9. Periodicitatea controlalelor medicale
După ce a fost constatată sarcina, femeia gravidă trebuie să ştie că sunt necesare controale periodice lunare în primele două trimestre, bilunare în ultimul trimestru şi săptămânal în ultima lună de sarcina. Toate acestea, pentru a verifica starea de sanatate a mamei si a fatului. Femeia gravidă trebuie să efectueze periodic şi ecografii care dau informaţii despre vârsta sarcinii, poziţia, mărimea şi evoluţia fătului, precum şi despre diferite anomalii fetale majore ce pot aparea in unele cazuri.
Femeia insarcinata este luata in evidenta de o echipa de medici formata din medicul de familie si cel obstetrician. Cel mai adesea ea se prezinta prima oara la medicul obstetrician pentru confirmarea diagnosticului de sarcina. Acesta efectueaza prima ecografie, de obicei transvaginala pentru a putea evidentia fatul. Cu aceasta ocazie stabileste cu femeia insarcinata un plan de analize pentru a verifica starea de sanatate a viitoarei mame.
10. Medicul de familie
Cu aceste date femeia trebuie sa se prezinte la medicul de familie care realizeaza un tablou complet al starii de sanatate al acesteia si o indruma la analize de laborator.
Medicul de familie trebuie vizitat pe toata perioada sarcinii in fiecare luna. Acesta trebuie sa se preocupe de starea de sanatate a viitoarei mame, sa masoare circumferinta abdominala, sa masoare tensiunea arteriala, iar in saptamana 28-a de sarcina sa efectueze roll-over testul – testul de evaluare a riscului eclampsiei (hipertensiunii) in timpul sarcinii.
11. Medicul obstetrician
Vizita la medicul obstetrician trebuie sa fie la 4-6 saptamani interval pana in saptamana a 36-a apoi la 2 saptamani. Ecografia este importanta mai ales in primele luni de sarcina, deoarece, cum spuneam, poate depista eventualele malformatii ale fatului.
In ultimul deceniu ultrasonografia a avut o evolutie spectaculoasa de la cea bidimensionala ( 2 D) la cea cvadridimensionala (4 D), oferind imagini aproape de realitate cu fizionomia copilasului tau.
La sfarsitul sarcinii ecografia aduce doar informatii despre pozitionarea si greutatea copilului, in acest moment vizita la medic constand in ausculatrea batailor cardiace fetale. Examenul cito-biologic din secretie vaginala, Babes-Papanicolau, cel de cultura din colul uterin pentru streptococ de tip B trebuiesc efectuate la inceputul si la sfarsitul sarcinii. Medicul obstetrician are obligatia de a te informa despre tipurile de nastere si anestezii posibile si conditiile in care se poate apela una sau alta. Impreuna cu tine si partenerul tau medicul va planifica locul si modul de desfasurare al nasterii.
12. Analize medicale
Esti insarcinata sau vei fi si inainte de asta vrei sa sti cu certitudine ce analize trebuie sa iti faci in timpul sarcinii.
Analizele de laborator obligatorii sunt : hemoleucograma completa, determinarea grupei sanguine si a Rh-ului, transaminaze, uree, creatinina, sideremia, magnezmia, glicemia, serologia Hiv si sifilis plus un examen sumar de urina.
Toate aceste analize se efectueaza in primele saptamani de sarcina si nu se mai repeta de-a lungul sarcinii cu cateva exceptii: examenului de urina trebuie efectuat lunar pana in luna a 8-a si bilunar din luna a 8-a.
In plus, hemoleucograma si glicemia se repeta in saptamana a 30-a de sarcina.
Recent, in cazul viitoarelor mame, s-a introdus obligatoriu testul de provocare la glucoza pentru depistarea unui eventual diabet gestational in saptamanile 24 – 28., deoarce incidenta bolii e de 4% in randul gravidelor., ducand la feti macrosomi (greutate peste 4kg la nastere)
Pentru a preveni o eventuala sarcina cu malformatii sunt indicate teste pentru depistarea infectiei cu Chlamydia, Toxoplasma, Cytomegalvirus, Rubeola, virusuri hepatitice B si C.
In plus femeile care au Rh-ul negativ ar trebui sa isi dozeze lunar anticorpi anti-Rh.