Ești însărcinată? Ai întrebări legate de sarcină?
Află acum răspunsuri la cele mai frecvente întrebari ale tale.
facebook
youtube
  • Preconcepție
  • Confirmarea sarcinii
  • Comunicarea cu bebelușul
  • Igiena sarcinii
  • Sportul și sarcina
  • Cursurile de puericultură

Preconcepție

Toată lumea este de acord că nu există minune mai mare decât aceea de a deveni mamă. Te transformi, înveţi, participi trup şi suflet la o minune. Minunea ta.

Lunile dinaintea concepţiei sunt aproape la fel de  importante ca şi cele din timpul sarcinii. Este deosebit de important sa adopţi încă dinaintea concepţiei un stil de viaţă absolut sănătos, mai ales că nu poţi anticipa momentul în care  vei rămâne însărcinată.

1. Analize

Pregătirea ta ca mamică începe cam cu trei luni înainte. Există nişte paşi pe care ar trebui să îi urmezi înaintea concepţiei cu 12 săptămani.

In primul rand, imediat ce te-ai hotărît că vrei să devii  mămică, vizitează-ţi medicul de familie! E foarte important ca el să-ţi evalueze în prima fază starea de sănătate. Apoi du-te la medicul obstetrician – el e specializat în urmărirea sarcinii, cu el vei păstra legătura imediat ce vei rămâne însărcinată.

Pe lângă un control de rutină sunt necesare: un examen citologic, altul de cultura din colul uterin precum şi analize sanguine pentru depistarea unei eventuale anemii sau a altor carențe şi infecții.

2. Rh- rhesus

Rh sau rhesus reprezintă o proteină care există la 90 la sută din numărul populaţiei pe suprafaţa globulelor roșii. Tu o poţi avea, sau poţi fi „minoritară”.

Dacă nu ai această proteină înseamnă că ai grupa sanguină cu Rh negativ şi s-ar putea să fii incompatibilă cu fătul. Nu te speria! Medicina a evoluat fantastic şi există soluţii pentru ca tu să devii mămica copilului mult visat.

În timpul primei sarcini o cantitate mică de sânge de la făt intră în circulaţia mamei. Dacă acesta are Rh-ul pozitiv, corpul mamei va începe să producă anticorpi faţă de globulele roşii cu Rh pozitiv. La următoarea sarcină, aceşti anticorpi vor ataca globulele roşii ale fătului.

Lăsată netratată, această incompatibilitate poate duce la o serie de malformaţii şi chiar moartea fătului, dar există un tratament aplicat de ani buni de zile şi care fără nici o problemă te va ajuta să treci peste această incompatibilitate.

La prima sarcină nu există nici un fel de risc, iar în cazul naşterii, sau avortului mama va primi un vaccin care să împiedice formarea de anticorpi. Daca ai Rh-ul negativ este recomandat ca pe timpul sarcinii să motitorizezi lunar nivelul anticorpilor.

3. Alimentaţie

Dacă aştepţi să devii mămică, grija pentru eliminarea kilogramelor în plus trebuie să fie în mintea ta cu câteva luni de zile înainte de a rămâne însărcinată. Asta înseamnă că trebuie să faci un efort suplimentar şi chiar să ţii o dietă înainte de sarcină pentru a ajunge la o greutate cât mai aprope de cea ideală comparativ cu înălţimea ta.

Dieta trebuie să fie bogată în proteine, carbohidraţi, fier şi acid folic. Acidul folic reduce riscul malformaţiilor neurologice şi cardiace cu peste 50%, stimulează creşterea celulară şi dezvoltarea embrionară. Prin urmare, începe să iei preparate pe baza de acid folic.

Mai ia în calcul faptul că graviditatea şi travaliul supun corpul tău la schimbări radicale, astfel că este foarte important ca tu să fi în forma maximă. Înainte de a rămâne însărcinată, pe lângă dietă, trebuie să începi să mergi la sala de fitness, sau acasă să faci exerciţii fizice uşoare. E foarte importantă tonifierea musculaturii abdominale din vreme.

4. Fertilitatea

Aşa cum fiecare om este unic prin zestrea sa genetică, la fel şi posibilitatea de a concepe – de a rămâne însărcinată, variază de la o persoană la alta. Unele femei rămân însărcinate imediat, pe când altele au nevoie de luni sau chiar de ani până reuşesc să conceapă un copil.

Factorii care influenţează fertilitatea sunt vârsta, greutatea, BTS – boli cu transmitere sexuală, drogurile.

Cele mai expuse la infertilitate sunt femeile trecute de 35 de ani. Statistic, o treime dintre acestea nu reuşesc să rămână însărcinate ca în tinereţe.

Greutatea este un factor important, atât supraponderabilitatea cât şi subponderabilitatea fiind în directă legatură cu infertilitatea.

Bolile cu transmitere sexuală inflamează trompele uterine, ceea ce atrage după sine imposibilitatea stabilirii unei sarcini. Fumatul, drogurile, alcoolul şi dietele severe pot avea un efect negativ asupra posibilităţii de a concepe.

Dacă nu reuşeşti să rămâi însărcinată în primele 3 luni din momentul în care ţi-ai propus acest lucru şi ai o viaţă sexuală normală, cu un partener care poate procrea, ar fi bine să te adresezi medicului ginecolog.

5. De evitat…

În lunile în care încerci să rămâi însărcinată este indicat să eviţi expunerea la azbest, cupru, radiaţii solare. Evită mâncarea semipreparată şi pisicile… pot cauza o afecţiune numită toxoplasmoza, foarte periculoasă, pentru că ea cauzează malformaţii ale fătului.

O ştim din bătrâni, o recomandă şi medicii: dacă vrei să fi mama unui copil sănătos, renunţă din timp la alcool, la ţigări (definitiv, ar fi cel mai bine).

Anumite medicamente sunt contraindicate. Menționăm aici: uzualele antiinflamatoare şi antitermice recomandate pentru banale răceli, o mare parte dintre antibiotice, medicamentele antihipertensive şi antitiroidiene. Studii recente au demonstrat că aceste droguri pot diminua şansele tale de a rămâne însărcinată şi dăunează fătului.

Dar oare care momentul potrivit pentru a avea un copil?

Bonus Gratuit

Comandă

Parteneri


Despre noi

Acest site oferă viitoarelor mame sfaturi utile despre lunile dinaintea conceptiei, precum si cele din timpul sarcinii.

Contactează-ne acum:

Informații medicale contact[at]cursdepuericultura[.]ro Parteneriate si distributie info[at]cursdepuericultura[.]ro

Comandă produse:

DVD Curs de Puericultură
DVD Curs Prenatal
Broșura "Ghid de sarcină"
Pachet "Viitori Părinți"

Un proiect dezvoltat de:

Asociația Școala Mamei Junior Strada Cluj, nr. 17, cod. 300579, Timișoara, Timiș, România Telefon: 0256-495.527 RO02RZBR0000060009893290
Copyright © 2012-2014 CursPrenatal.ro | ANPC | Termeni și condiții | Găzduire HOSTWAY | Partener: BEKID